Det er ikke bare norges gammle teleinfrastruktur som har skylda for tregt bredbånd.
                                   Image and video hosting by TinyPic
Er litt oppgitt over bredbåndsleverandørenes holdninger til pris kontra kvalitet. Pga billig, men teknisk dårlig utstyr fra bredbånds leverandørene så får jeg (og sikkert de fleste andre som har bredbånd), mye lavere hastighet en hva som faktisk leveres i kontakten.

Jeg har nå Ventelo som bredbånds leverandør,  siden jeg ble endret fra privat til bedrifts kunde har de sendt meg et fint og flott Speedtouch ST546i v6 som skulle være "så mye bedre en det Inteno greiene jeg hadde fra før". 
Okey kult tenkte jeg, som bedriftskunde så får jeg litt bedre behandling og bedre utstyr, siden jeg betaler nesten dobbelt så mye.

Så jeg koblet opp modemet og alt gikk veldig fint, var egentlig ganske fornøyd med at de fortsatt hadde gitt meg ett modem ferdig konfigurert i bridge modus* (*svært liten behandling av trafikken), men gleden varte selvfølgelig ikke spesielt lenge. Etter litt surfing og fildeling fikk jeg ganske raskt en følelse av at det ikke gikk så rask som det pleier, så jeg valgte og måle linja mi, og da fikk jeg ett litt overraskende resultat:12565 kb/s per sekund i nedlasting er 768kb/s raskere enn hva denne linja har levert meg gjennom mitt Inteno modem, men så kom skuffelsen som bekreftet følelsen av at alt ikke var som det skulle. Opplastings hastigheten som det allerde er svært lite av, hadde blitt 148 kb/s mindre enn hva jeg hadde før. Jeg restartet så maskinen og testet igjen, men samme resultat, prøvde også og restarte modem og router, men fikk fortsatt samme resultat.
Nå høres kanskje ikke 148kb/s så utrolig mye ut, men som eksempel så er det samme båndbredde som trengs for å foreta en telefon samtale med bredbåndstelefoni av middels kvalitet.
Så byttet jeg tilbake til Inteno modemet igjen og fikk da det resulatet jeg alltid har fått her jeg bor nå, 11779 kb/s ned og 730 kb/s opp. Skiftet også flere ganger frem og tilbake, men resultatene endret seg fortsatt på samme måte.

Dette problemet irriterete meg skikkelig, for det skal jo absolutt ikke være sånn at 2 modemer som er satt opp i bridge modus ,å opererer da altså i teorien passivt i forhold til trafikken, skal kunne endre så mye i hastigheten på vær sin måte. Etter en masse googl'ing som ikke ga meg så veldig mange svar kom jeg på at jeg har ett Netgear multimodem liggende som er ett gangske dyrt modem i 1250 kroner +++ klassen, men som jeg har valgt og ikke bruke fordi det har dårlig trådløs og lite brukervennlighet.

Etter litt konfigurering var Netgear'en på nett, og nå fikk jeg meg en skikkelig overraskelse. Hastighets testen ga meg nå en hastighet på 14486 kb/s nedlasting og 936 kb/s opplasting! Altså en økning i hastigheten med nesten 25% kun pga bedre utstyr!.

Kanskje bredbåndsleverandørene må begynne og se litt på seg selv og før de bare klager over at linjene som andre leverer er så dårlige at de kan ikke får gjort noe med det. Å gi kunden 25% høyere hastighet burde jo være ett godt mersalgs argument for oppgradere utstyret til kunden mot betaling. Selv om betaling blir feil, så hadde det vært bedre en ikke noe, for da hadde man værtfall blitt opplyst om at det finnes alternativer som kan gjøre store utslag og som er lett og endre på.

Min lille konklusjon her er at leverandørene gjør så mye for presse ned prisen at de binder seg opp til lange leveranse avtaler eller kjøper kjempe lagre, så de leverer kundene gammelt utstyr som egentlig er foreldet og ikke helt kan leve opp til dagens teknologi.


Stem på Bloggrevyen


Bookmark and Share

Én kommentar

Sindre

26.mar.2009 kl.06:04

Ble ett ganske nerdete innlegg kanskje, men jeg blir bare LITT provosert av sånt:)

Skriv en ny kommentar

hits